Pukukoodi

Pukukoodit

Vaatetusalan agenttien salakieltä? Ei sentään. Pukukoodilla tarkoitetaan yleensä tilaisuuteen suositeltavaa pukeutumistapaa.

Casual

Casual tarkoittaa oikeastaan pukukoodeissa vain arkista vaatetta – ei kuitenkaan siis lökäreitä ja hupparia, vaan sentään ainakin farkut ja t-paita.

Smart Casual

Smart Casual on pukukoodina vain notkahdus ylempänä Casuaalia. Tämä blogi on täynnä Smart Casual -pukeutumista, sillä se on hyvä tapa näyttää hyvältä tyylikkäältä. Miehillä koodiin sisältyy siistit farkut tai vakosamettihousut ja kauluspaita, jonka kanssa voi halutessaan käyttää vaikka pikkutakkia. Naiset voivat käyttää vaikka farkkuja ja bleiseriä tai siistiä mekkoa. Kukaan ei käytä kenkinä lenkkareita tai sandaaleita, eikä edes converseja.

Puku

Suorat housut, kauluspaita, pikkutakki. Solmio tai kravatti ovat suotavia. Puvun värillä ei ole väliä ja epävirallisissa tilaisuuksissa saa käyttää myös keskenään eriväristä takkia ja housuja. Naiset voivat käyttää jakkua tai leninkiä.

Tumma puku

Puvun täytyy olla tumma, ja kravatista tai solmiosta tuli pakollinen lisä. Siistit tummat kengät kuuluvat pakettiin. Naiset käyttävät täyspitkää juhlavaa mekkoa. Akateemisissa juhlissa myös naisilla on pitkähihainen asu ja ei avonaista kaula-aukkoa.

Smokki (Black tie)

Smokki on erinomainen hienostunut iltajuhlavaate miehille. Smokki on oma pukutyyppinsä ja selvästi tummaa pukua juhlavampi. Naiset käyttävät juhlavaa yksimittaista tai kaksiosaista täyspitkää juhlapukua tai housupukua.

Frakki (White tie)

Frakki tai pingviinipuku on juhlava asukokonaisuus. Jos pukukoodi on frakki, miehet pukevat päälleen frakin ja naiset täyspitkän iltapuvun.

Seuraavat eivät ole pukukoodeja

Cocktail

Cocktail ei ole pukukoodi. Cocktail on naisten mekkotyyppi, ns. Cocktail-mekko, joka ulottuu alhaalta ylös katsoen polven yläpuolelle ja jossa ei ole hihoja ja harvoin edes olkaimia. Ilmeisesti tällä ‘pukukoodilla’ viitataan jonkinlaiseen smart casual -pukeutumiseen nuorison parissa, jossa kuitenkin halutaan kehottaa rentoon bilevaatetukseen erityisesti jatkoja ajatellen. Tällöin pukukoodia ei kuulu erikseen ilmoittaa, vaan kutsun luonteesta täytyy käydä ilmi se, että halutaan vieraiden lähinnä viihtyvän tanssilattialla tai Cocktail-baarin drinkkilinjastolla. Miehillä ei ole sopivaa asua tässä kategoriassa, mutta Smart Casual toimii hyvin ilman pikkutakkia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *